fbpx
Bestépületbontás logo
by Multi-AGT Kft.

MÉGIS MIKOR KELL BONTÁSI ENGEDÉLY?

Családi ház elbontása

Mikor van szükség bontási engedélyre?

Mivel az elmúlt években többször is változtak a jogszabályok a bontási engedéllyel kapcsolatban, most néhány mondatban összefoglaljuk olvasóinknak, hogy mely esetekben, milyen engedélyre van szükség.

A bontási engedélyezési eljárás menete

Bontási engedély köteles, vagyis bontási engedélyt az alábbi munkálatokra kell kérnie az építtetőnek:

a) a műemléket érintő,

b) a helyi építészeti örökségvédelemmel érintett építményt, építményrészt érintő,

c) a zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén az építmény alapozását, vagy csatlakozó tartószerkezetét is érintő bontási tevékenység.

Ezeket az eseteket az Eljárási kódex határozza meg. Az építtető, vagy annak meghatalmazottja az építésügyi hatósághoz nyújthatja be a bontási engedély iránti kérelmet. 

Ezt a kérelmet papíralapú formanyomtatványon, vagy elektronikus is belehet nyújtani az E-építési portálon keresztül ( ÉTDR ). Ezekben az esetekben 15 napos ügyintézési határidőre kell számítani. 

Az ügyintézési határidőbe nem számít be az eljárás felfüggesztésének, szünetelésének időtartama.

Mi az a bontási kiviteli terv?

Az elbontandó építményre nézve két eset lehetséges:

1. az építmény terepszint feletti és belső térfogata meghaladja az 500 m3-t, valamint homlokzatmagassága az 5,0 métert, vagy

2. a terepszint alatti bontás mélysége meghaladja az 1,5 métert.

Az e-naplóba fel kell tölteni a kivitelezési munkákat, valamint a kivitelezési dokumentációt is. Csak az e-napló vezetése mellett végezhető ez a tevékenység! Engedélyt ugyan nem kell kérnünk, de a kiviteli terveknek készen kell állniuk a munkálatok elvégzéséhez.

Mikor nem kell engedély a bontásra?

Ha az elbontandó épület, illetve építmény nem tartozik fenti esetek közé, akkor nem kell bejelentenünk, vagy bontási engedélyt kérnünk a hatóságtól ennek a tevékenységnek az elvégzéséhez.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a bontás végeztével még nincs teljesen elvégezve minden, hiszen hatósági bizonyítványt kell kérnünk ennek megállításáról az építésügyi hatóságoktól. Ez pedig plusz adminisztratív teendőkkel jár.

A bontás befejezését követően erre összesen 30 nap áll rendelkezésünkre. Még azt is érdemes tudni, hogy a bontási engedély a véglegessé (jogerőssé) válásának napjától számított egy évig hatályos.

A pontos árajánlat elkészítéséhez helyszíni felmérés szükséges, keress minket a +36 20 490 6275-ös telefonszámon!

    FIGYELEM! A videó bármilyen felhasználása azonnali jogi következményekkel fog járni!